Samen omgaan met kanker

Iedereen heeft behoefte aan een luisterend oor

Inloopfunctie

Je kunt gedurende je hele ziekteproces én daarna terecht bij Oriolus. In onze gezellige huiskamer bieden onze gastvrouwen en gastheren een luisterend oor,  bij een kopje koffie of thee. Zij zijn er voor jou; in alle vertrouwen kun je je verhaal bij hen kwijt. Ze kunnen informatie verstrekken en samen met jou kijken welke voorlichtingsbijeenkomsten of activiteiten bij je passen.

Lotgenotencontact

Ervaringen uitwisselen met mensen die zelf ook kanker hebben (gehad) kan erg waardevol zijn. Zij kunnen je tips geven over omgaan met kanker en herstel van kanker. Wat heeft hen geholpen. Bij Oriolus kun je lotgenoten treffen in onze huiselijke omgeving, zonder verwijzing en zonder afspraak. Je kunt binnenlopen om bij een kopje koffie of thee je verhaal te doen of deel te nemen aan één van onze activiteiten. 
Voor de meeste activiteiten zal een kleine bijdrage worden gevraagd.

Informatie & Voorlichting

De diagnose kanker zet je leven op zijn kop. Weten dat je kanker hebt, heeft veel impact, ook op je naasten. In het ziekenhuis zorgen de professionals voor alle medische begeleiding van ziekte, behandeling en herstel. Bij Oriolus geven we aanvullend informatie en voorlichting. Veelal in samenwerking met professionals. Door het jaar heen organiseren we themabijeenkomsten over een specifiek kanker gerelateerd onderwerp.

Goed begrijpen wat de gevolgen van kanker zijn en hoe jij daarmee kunt omgaan, helpen je de regie op je leven te hervinden. Naasten, zoals partner, kinderen, ouders, vrienden,  collega’s en mantelzorgers, zijn belangrijk. Hoe beter zij begrijpen wat er speelt, hoe beter zij jou kunnen steunen. Daarom zijn ook zij van harte welkom bij de voorlichtingsbijeenkomsten.

Activiteiten

Na de diagnose kanker is sporten waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt en heb je andere dingen aan je hoofd, maar een goede conditie is belangrijk tijdens en na de behandeling.

Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen tijdens of na de behandeling van kanker een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel. Teveel rusten is niet goed. Door lichamelijk actief te blijven, uiteraard binnen de grenzen van je mogelijkheden, ervaar je wat je nog wel kunt en krijg je geleidelijk aan meer conditie.

Daarnaast is wandelen in groepsverband motiverend en je doet sociale contacten op met lotgenoten. Wandelen in de natuur geeft rust en door je ledematen en zintuigen bewust te gebruiken kan je even uit je hoofd komen en het piekeren verminderen.
De wandelingen vinden plaats onder professionele begeleiding.

Kanker is ingrijpend, na behandeling kan dit duidelijk sporen achterlaten, zowel lichamelijk als geestelijk. Alle aandacht is in eerste instantie gericht op de ziekte en niet meer op je als mens. Je kan spanning en stress van een onzeker toekomstperspectief ervaren. Massage ontspant en ondersteunt het herstel van lichaam en geest.

Deze massage wordt aangepast op je wensen en afgestemd op je klachten en conditie. Het kan helpen om rust, energie en helderheid te vinden in je hoofd en in je lichaam. Bovendien kan deze massage helpen bij het verminderen van o.a. pijn, slapeloosheid en vermoeidheid.

Wanneer jij of je als naaste te horen krijgt dat het kanker is, kom je in een soort rollercoaster terecht. Ook na verloop van tijd kunnen allerlei gedachten in je hoofd gaan rondtollen en kan de onzekerheid je aanvliegen.

Mindfulness is met mildheid je aandacht richten op wat je in je lichaam ervaart of op wat je waarneemt in je omgeving. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist daardoor kun je tot rust komen en kan wat er in je leven gebeurt een plek krijgen. Hoe zwaar het leven met kanker ook is, mindfulness kan je helpen welbevinden te ervaren en je leven binnen je cirkel van mogelijkheden zo goed mogelijk vorm te geven.

Tot 2020 heb ik, Caroline Roos-Schuurman, gewerkt als gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut. Bij Hende Bauer heb ik een opleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd. Nu zet ik graag mijn ervaring in als vrijwilliger bij Oriolus. Ik zie er naar uit je tijdens een van de trainingen te mogen verwelkomen. (zie agenda)

Muziek en beweging hebben beide een therapeutische waarde. Ze kunnen bijdragen aan het verminderen van spanning en stress. Door dans kan zowel lichaamsbeeld als zelfbeeld worden verbeterd en vervelende gebeurtenissen worden beter verwerkt. 

We gaan op zoek naar welke manier van bewegen op muziek het beste bij jou past. Tijdens het dansen op gevarieerde muziek bevorderen we welzijn van lichaam en geest. Het is zowel ontspanning als inspanning en waarbij we gebruik maken van mindfulness, yoga, psychomotoriek en ademhalingstechnieken. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om te doen!

Schilderen door je hart en handen te volgen

Bij intuïtief schilderen gaat het om het proces van vrij werken. Een stukje van binnen naar buiten brengen. Niet in je hoofd gaan zitten maar los komen van het denken en rust vinden in je hoofd.

In het vrije werken sta je de creatieve stroom in jezelf toe. Het gaat hierbij niet om artistiek zijn maar om authentiek zijn. Loslaten…maar nog beter: anders vasthouden! Jezelf de ruimte geven om het niet goed te hoeven doen. Intuïtief schilderen is een vorm van schilderen waarbij het niet gaat over het eindresultaat.

Door het doek eerst helemaal nat te maken, ga je de eerste verbinding aan en laat je de controle los. Door hierna te spelen met verf en kleur laat je het gewoon gebeuren….  Je mag weer genieten als een kind en verdwijnen in het moment! Met kwasten, je handen, paletmes, alles met wat er voor handen is en je wilt gebruiken. Verkennen en ontdekken, daar gaat het om!

Voetreflextherapie is een effectieve voetmassage die invloed heeft op zowel het lichaam, de geest en de ziel.

Op de voet bevinden zich punten ( reflexzones) die in verbinding staan met organen, klieren, zenuwen, botten en weefsels in het hele lichaam. Het masseren van deze punten op de voet werkt stimulerend en geeft in de lichaamsdelen die ermee verbonden zijn, een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.

Voetreflexmassage biedt geen genezing van kanker, maar er is wel uit onderzoek gebleken dat de ontspanning die het met zich meebrengt, pijn, angst en bijwerkingen verminderen en dat mensen er beter door slapen.

 

Bij Oriolus kunt u kennismaken met deze therapievorm middels een korte voetreflexmassage (20-30 minuten) die gericht is op totale ontspanning. 

Energetische therapie kan ondersteunen, troost bieden en helpen bij het leren omgaan met bijvoorbeeld een diagnose kanker.

Door alles wat leeft stroomt levensenergie. Er zijn verschillende oorzaken waardoor energiebanen geblokkeerd of zelfs verstopt kunnen raken.  Als je ergens pijn voelt of je ziek voelt, ben je zelf al geneigd je handen precies daar te leggen waar de meeste energie nodig is.

Energetische therapie is een hele zachte vorm van therapie, waarbij met de handen van de therapeut zachte aanrakingen worden gedaan of strijkende bewegingen worden gemaakt. Het heft blokkades op, haalt overtollige energie weg en voegt energie toe daar waar het nodig is. De energie kan weer vrij stromen en het lichaam komt weer in balans.

Energetische therapie bij Oriolus wordt verzorgt door Annemiek Mennink, professioneel energetisch therapeut.

Samen zingen maakt blij, het verbindt, geeft kracht, troost, energie maar bovenal heel veel plezier. Het zorgt bovendien voor een gevoel van saamhorigheid en steun. Door te zingen kan een kracht ontstaan, die bij de verwerking helpt en het terugvinden van een nieuwe balans.

Plezier in het zingen staat voorop! Om deel te nemen is geen zangervaring nodig. Of je nu voor het eerst zingt en denkt dit niet te kunnen of je bent een ervaren zanger, iedereen is welkom. Het is juist een verrassing als je dacht niet te kunnen zingen en opeens met een glimlach staat te galmen.

Zodra dit binnen de coronaregels mogelijk is, zal deze activiteit tweewekelijks gaan plaatsvinden.